Al vijftig jaar stelt Driebanden Groot Veldhoven in een groot toernooi de Veldhovense biljarttitel ‘driebanden’ vacant. DSC_4445

Dat lukt niet altijd even gemakkelijk. Dit jaar in Sint Joris is het een voltreffer.

Dikwijls balanceert men op het randje van dood of overleven. De vorige week gedecoreerde (erelid) voorzitter Jan Das c.s. komt alle eer toe. Ook met straffe wind op kop en regen tot in de sokken, trappen de mannen stug door. Soms is de pijn in de kuiten ondraaglijk en piepen de longen als een gedateerd hoortoestel. Ze houden hun geliefde sport in leven. Hulde.

Afgelopen jaar is een nieuw bestuur aangetreden. Nieuw elan, springlevende ambities. Het geluk is aan hun zijde als de organisatie wordt toegewezen aan Cafe Zaal Sint Joris. Het 75-jarige KOT en DSJ – van 25 jaar – gaan het doen.

Uitbater Ton van Keulen is bovendien een man met driebandenstatus. Het wordt een feest. Helaas sneuvelt het flinke blok gretige dames al snel; de mannen blijven dus baas op een van hun laatste bastions. Achter en voor de schermen een vloot van medewerkers: schrijvers, tellers, decorbouwers etc., tientallen. Ook hulde.

De slot act komt na 400 wedstrijden tussen september en april te hebben afgewerkt, en 10.000 caramboles.

Zondag 17 april: het einde van een prachtig finaleweekend, met 8 nerveuze finalisten. De beslissing valt snel als Thieu Kox simpelweg alles wint. De nieuw gebouwde arena en de ‘volle bak’ erlangs vormen een prachtig decor.
De organisatie staat als een huis: de schema’s, huisspeaker Stanley Franssen, de gratis hapjes voor het publiek, goeie arbiters, een live website, alles klopt.

Pikant detail: 2 biljarters uit Veldhoven dorp (Thieu Kox en Raymond Caers) nemen het vooral op tegen 2 favorieten uit Zeelst dorp (Ton van Keulen en Joop van Baaren, met hun hoogste gemiddelden). De straatvechters uit Veldhoven winnen. Na afloop vormen ze allemaal een grote familie en vrienden, met als eensgezinde mening: dit gigantische toernooi verdient een gigantische entourage, als op deze zondag.

Met een sterke winnaar – die zijn geluk niet op kan bij de ontvangst van de wisselbeker uit handen van wethouder Hans van der Looij, voor een hoop publiek.

Voorzitter Mike van der Weijden heeft het slotwoord. Voor de microfoon vat hij alles treffend samen: ‘Nieuws uit de wereld vandaag: “GP China Verstappen wordt 8e in Shanghai, Ajax verliest 2 punten, Joost Luiten 2e bij Spaans open en ..Thieu Kox zojuist de nieuwe kampioen Driebanden Groot Veldhoven. Dat u het maar weet.

Thieu Vlemmix.